Sverige, nyårsdagen 2040.

Nyårsdagen herrens år 2040. Det är en härligt vacker lördagsmorgon och snön lyser vit på taken. Över Sjöbo strålar solen varmt och fåglarna spelar i fågelholken utanför fönstret. Lilla Agda Svensson sitter vid familjens köksbord med den största svenska dagstidningen, Sveriges Allehanda, framför sej. Lilla Agda fyllde sju år i i fredags. I höstas började hon skolan så hon kan redan efter knappa sex månader läsa och skriva riktigt bra.

Agdas skola heter Sjöbo Centrum för Svensk Folkbildning. På Sjöbo Centrum för svensk Folkbildning, eller SCSF, får Agda undervisning i Svensk och nordeuropeisk historia, Den svenska samhällskroppen, Mattematik, Svenska språket, Fornnordisk historia och mytologi samt Kristendomslära. Dock tycker Agda mest om när klassen två gånger i veckan har ämnet Motion och hälsa. Då får Agda lära sej att dansa polka, halling och andra roliga danser.

Agda bokstaverar sej igenom en artikel på första uppslaget av Sveriges Allehanda. Den handlar tydligen om ett för Sverige omvälvande år. Det var länge sedan nu, närmare bestämt 25 år sedan, det där året, 2014. Agda förstår inte riktigt allt som står berättat i artikeln, men det verkar som att något stort och avgörande hände just det där året för så länge sedan.

Reportern skriver att 2014 var startskottet för en ny, revolutionerande och stolt tid för den svenska nationen. Agda läser att; ”Den hösten förstod fler svenskar än någonsin att Sverige behövde vara svenskt och inget annat. Det var äntligen slut på den idiotiska solidariteten med främmande och förslavande kulturer och religioner. Det svenska sattes i både första och andra rummet vilket vi idag tydligt kan se har räddat den svenska folkstammen.”

Artikeln fortsätter med att påminna om höstens stundande presidentval. Just det! Det har Agda redan läst om i skolan. Sverige var förr i tiden, innan Agda föddes, något som kallades monarki. Men efter att den svekfulla Drottning Viktoria och Kung Daniel, av någon outgrundlig anledning, lämnat landet är Sverige nu mer något som heter republik. Att Daniel och Victoria inte längre ville vara kung och drottning hade tydligen något att göra med att dom inte tyckte om att nuvarande presidentens parti fick nästan alla röster i valet 2018. Konstigt tycker Agda!

Nu är hur som helst Sveriges chef president Mattias Karlsson. Han har fått nästan alla rösterna i alla val sedan 2018, och i höst ska Sverige rösta på honom igen.

Agda tycker att president Karlsson verkar snäll. Han bryr sej om alla som bor i Sverige. Inte som dom där andra som också vill vara presidenter. Dom verkar bry sej mer om alla andra som inte bor i Sverige. Det har Agda lärt sej av sin fröken i skolan. Fröken har också berättat att det snart kommer vara förbjudet att inte bry sej om dom som bor i Sverige. President Karlsson och hans parti har bestämt att alla som vill vara sånna där politiker bara får bry sej om dom som bor i Sverige, inga andra. Det tycker Agda verkar bra, för hon bor ju i Sverige.

Igår var Agda med sin mamma, pappa och lillebror Hans i lekparken. Det var jätteroligt för nästan alla Agdas klasskamrater var där! Linus också tyvärr. Han Linus vill ju ingen leka med för han är annorlunda. Han har sån där annorlunda färg i ansiktet, sån färg som hans föräldrar har. Ingen i skolan vill leka med Linus längre. Inte sedan fröken berättade att Linus är annorlunda och snart måste åka någon annanstans. President Karlsson har nämligen bestämt att alla som är som Linus och hans föräldrar måste åka bort, någon annanstans där dom passar in bättre.

Agda tycker det är lite konstigt eftersom Linus och hans föräldrar pratar svenska precis som Agda och har bott i Sverige i hela sina liv. Men tydligen är det något med att Linus pappas farfar kom till Sverige från ett annat land för jättelänge sedan, 1995 tror Agda att det var. Kommer man från ett annat land än Sverige så kan man inte förstå hur det ska gå till i Sverige berättade fröken en gång, och då måste man bo där man passar bättre in. Annars kan ju inte president Karlsson bry sej tillräckligt om dom som är svenska på riktigt.

Om en vecka börjar Agda skolan igen. Det ska bli hur kul som helst! Då ska klassen börja läsa två nya spännande ämnen; Folkets musik och Husmorslära. Agda ser fram emot att lära sej laga rotmos och fläsk, det är nämligen hennes favoriträtt. Fröken har också berättat att hon ska få välja på att lära sej spela nyckelharpa eller fiol. Det är hur bra som helst! Då kan Agda inte bara dansa halling och polka, utan också spela samtidigt som dom andra barnen dansar.

 Agda viker ihop Sveriges Allehanda och lägger den prydligt tillrätta på pappa Anders matplats. Nu ska hon gå och se på barnprogrammet på kanal 1. Den andra kanalen visar mest filmer på president Karlsson när han pratar. Men på kanal 1 visar dom ett barnprogram ibland. Idag är det visst en repris av Björnes Magasin.